• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

mei 5, 2023

Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

Autisme heeft een invloed op de manier waarop mensen informatie waarnemen en verwerken, naar de wereld kijken en communiceren. kortom, op nagenoeg alles tussen het waarnemen van prikkels en er een actie aan koppen. Een juiste kennis van jouw autisme is van daarom van cruciaal belang om beter te begrijpen waarom de dingen bij jou lopen zoals ze lopen. Want voor verschillende aspecten van het leven, zoals onderwijs, werk, relaties en gezondheid zal jouw autisme nu eenmaal bepalend zijn voor hoe deze aspecten lopen. Hieronder zal ik de belangrijkste redenen bespreken waarom het belangrijk is om een goed begrip te hebben van jouw autisme.

  1. Communicatie

Autisme kan het voor mensen moeilijk maken om tot (sociale) communicatie te komen. Dit kan leiden tot misverstanden, foutieve interpretaties en frustratie. Door een goede kennis van jouw autisme te hebben, kan je beter begrijpen hoe jij communiceert en hoe anderen jouw communicatie kunnen begrijpen. Hierdoor kan je betere manieren vinden om te communiceren en communicatieproblemen voorkomen of verminderen.

  1. Zelfbewustzijn

Een goede kennis van jouw autisme kan leiden tot een beter zelfbewustzijn en zelfacceptatie. Door te begrijpen hoe jouw autisme invloed heeft op jouw leven, kan je jezelf beter begrijpen en accepteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van negatieve gevoelens zoals angst, depressie en een laag zelfbeeld.

  1. Het stellen van doelen

Het stellen van doelen is belangrijk in het leven, het geeft zin aan wat je doet en helpt om taken of activiteiten beter vol te houden. Denk bij het stellen van doelen niet alleen aan prestaties. Want ook ‘genieten van het proces’ kan een doel zijn. Maar het kan moeilijk zijn voor mensen met autisme om juiste en haalbare doelen te stellen en deze te bereiken. Door een beter begrip van jouw autisme, kan je beter bepalen welke doelen realistisch zijn en welke stappen je moet nemen om ze te bereiken. Dit kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen.

  1. Onderwijs en werk

Een goede kennis van jouw autisme kan helpen bij het kiezen van de juiste opleiding, het vinden van de juiste baan en het aanpassen van de omgeving om jouw kansen op succes te vergroten. Door jouw sterke en zwakke punten te kennen, kan je beter beslissingen nemen over jouw toekomst.

  1. Relaties en gezondheid

Autisme kan ook invloed hebben op relaties en gezondheid. Door een beter begrip van jouw autisme, kan je beter begrijpen hoe dit jouw relaties beïnvloedt en hoe je deze relaties kan verbeteren. Ook kan het een positief effect hebben op de geestelijke en lichamelijke gezondheid door beter om te gaan met stress en een gezonde levensstijl aan te nemen.

Kortom, het hebben van een juiste kennis van jouw autisme kan bijdragen aan een beter begrip van jezelf, betere communicatie, het stellen van doelen, succesvolle relaties en verbetering van de gezondheid. En natuurlijk is dit geen eindige lijst. Er zijn nog tal van individuele redenen waarom iemand met autisme beter kan leren leven met zijn autisme, wanneer hij écht begrijpt wat autisme is.

Related Posts

Vijf uitdagingen voor vrouwen met autisme

Vijf uitdagingen voor vrouwen met autisme

Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

Asperger of geen asperger?

Asperger of geen asperger?

Anke Stuer-Jespers


Ik ben Anke van AuticoachAnke. Met liefde en passie help ik jou te begrijpen wat autisme écht is. Want ik geloof sterk dat dit de eerste stap is naar het leren omgaan met autisme.

Leave a Reply


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}