• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

mei 5, 2023

Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

Trauma en autisme zijn twee verschillende zaken, maar ze zijn niet volledig los van elkaar te zien. Er is een verband tussen trauma en autisme, omdat de impact van trauma op het brein kan leiden tot symptomen die overeenkomen met die van autisme.

Trauma kan worden gedefinieerd als een emotionele en/of fysieke gebeurtenis die een intense negatieve impact heeft op een individu. Al snel denken we dan aan: misbruik, verwaarlozing, mishandeling, geweld, oorlog, ziekte of een natuurramp. Maar eigenlijk valt er bij trauma geen lijst van incidenten te maken. Trauma is eigenlijk alles wat in een brein als traumatisch wordt opgeslagen. Wat voor de ene als een doordeweekse gebeurtenis wordt gezien, kan voor de andere als een levenslang trauma worden opgeslagen.

Het is bekend dat trauma kan leiden tot veranderingen in de hersenstructuur en -functie. Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor prikkels en emotionele overreacties. Deze veranderingen in de hersenen kunnen ook leiden tot symptomen die overeenkomen met die van autisme, zoals sociale teruggetrokkenheid, communicatieproblemen, een sterk verlangen naar routines en verminderde empathie.

Mensen met autisme hebben ook een verhoogd risico op traumatische ervaringen. Dit kan komen door sociale en communicatiemoeilijkheden die leiden tot gevoelens van isolatie en kwetsbaarheid, evenals een gebrek aan begrip en steun van anderen. Dit kan leiden tot onbegrepen en onbeantwoorde stress, wat op zijn beurt kan leiden tot trauma. Daarnaast weten we dat een brein met autisme een situatie sneller als traumatiserend ervaart dan een niet-autistisch brein.

Bovendien kan trauma de bestaande symptomen van autisme verergeren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een toename van repetitief gedrag, een afname van sociale interactie en een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Dit kan de dagelijkse functie van een persoon met autisme verder belemmeren en hun welzijn en kwaliteit van leven verminderen.

In conclusie, er is een verband tussen trauma en autisme. Trauma kan de bestaande symptomen van autisme verergeren en kan ook leiden tot symptomen die overeenkomen met die van autisme. Het is belangrijk om dit verband te erkennen en passende ondersteuning te bieden om het welzijn van mensen met autisme te verbeteren. Maar ook om foute diagnoses en begeleidingen te vermijden!

Related Posts

Vijf uitdagingen voor vrouwen met autisme

Vijf uitdagingen voor vrouwen met autisme

Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

Trauma en autisme, steeds verbonden met elkaar

Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

Waarom kennis over je autisme zo belangrijk is

Asperger of geen asperger?

Asperger of geen asperger?

Anke Stuer-Jespers


Ik ben Anke van AuticoachAnke. Met liefde en passie help ik jou te begrijpen wat autisme ├ęcht is. Want ik geloof sterk dat dit de eerste stap is naar het leren omgaan met autisme.

Leave a Reply


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}