AutiAnker helpt jou om jouw autisme écht te leren begrijpen.

Het online programma waarbij je stap per stap je autisme écht leert kennen. 

Over Autianker

Leren leven met je autisme start bij het écht begrijpen van je autisme

Ontdek meer over autisme met AutiAnker - een uniek programma dat jou stap voor stap begeleidt door de complexe aspecten van autisme. Na een onderzoek naar autisme staan mensen vaak met lege handen op straat, wat zo jammer is! Het begrijpen van je autisme is een belangrijke eerste stap in het leren leven met je autisme. AutiAnker helpt je hiermee.

Het AutiAnker programma biedt jou wetenschappelijk onderbouwde informatie over het autistische denken en belangrijke factoren die het beïnvloeden. Drie keer per week ontvang jij een mail met daarin een deelaspect van autisme. Deze informatie wordt gepresenteerd in de vorm van video's en teksten. Bovendien ontvang je werkbladen die jouw werkboek vormen en je helpen om de informatie te verwerken.

Op het einde van het programma begrijp jij jouw autisme, maar beschik je ook over het AutiAnker - een overzicht van jouw autisme en de beïnvloedende factoren op één blad. Dit vormt jouw ankerpunt in moeilijkere tijden en helpt je om beter om te gaan met jouw autisme.

Welke topics kan je verwachten?

Autistisch denken

Uiteraard kunnen we AutiAnker niet starten zonder eerst in de diepte te gaan kijken naar het autistische denken. In dit topic vertel ik je graag wat het autistisch denken net is, vertrekkend vanuit de theorie over het voorspellend brein. Dat aangevuld met meer gekende theorieën zoals executieve functies, Theory of Mind en centrale coherentie. Alles gebracht vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten. En het unieke aan mijn manier om het autistische denken te benaderen, ik sta ook stil bij de verhoudingen tussen deze verschillende theorieën. Wanneer spreken we over centrale coherentie en wanneer over executieve functies?

fysiek

Heel wat fysieke factoren zoals slaap, voeding, beweging hebben een grote invloed op je autistische denken. Veel meer dan de meeste mensen denken. In dit topic sta ik dus stil bij de interacties tussen deze domeinen en het autistische denken. 

Zo kan jij in kaart gaan brengen welke factoren er in jouw leven mogelijks een positieve of wie weet wel negatieve invloed hebben op je autisme. 

Hier zitten vaak al veel sleutels naar een fijner leven met je autisme! 


ps: ik zet je niet op gekke en strenge diëten. AutiAnker verplicht je tot helemaal niets. Het heeft alleen als doen om je inzicht te geven in mogelijke interacties. Wat je ermee doet, dat bepaal jij uiteraard helemaal zelf!

Medische en andere diagnoses

Net zoals je voeding of slaap, heeft ook medicatie een sterke invloed op je autistische denken. Maar niet alleen medicatie. Ook medische condities. 

Verder kijken we in dit topic ook naar de samenhang tussen het autistisch denken en anderen diagnoses zoals ADHD, depressie, angsten, ... . 

Life events

De invloed van je eigen leven op je autistisch denken wordt maar al te vaak onderschat. Alles wat je meemaakt, vormt je in je zijn. Ik beweer absoluut niet dat iets wat er in je leven gebeurt, je autisme kan doen veroorzaken. Die fabels ga ik niet achterna. Maar wel neem ik je mee in wat de wetenschap weet over de samenhang tussen bijv. pesten en het autistische denken. Maar ook andere veel voorkomende situaties komen aan bod.

Sociaal Netwerk

Vrienden, familie, collega's en hulpverleners vormen samen je sociale netwerk. Dit netwerk is essentieel is een menselijk bestaan. Ondanks veel mensen met autisme het fijn vinden om veel rust te ervaren en hierdoor graag alleen zijn, is het ook voor hen belangrijk om het belang van een sociaal netwerk in kaart te brengen. 

Dit topic legt daarom uit wat de levensnoodzakelijke voordelen zijn aan een sociaal netwerk. Maar ook gaan we samen kijken hoe jij zicht krijgt op je sociaal netwerk én hoe je dit kan inschakelen om jou te helpen op een voor jou fijne manier!

Persoonlijke interesses

Persoonlijke interesses is iets wat voor velen nog steeds als zeer kenmerkend voor autisme wordt gezien. Vaak proberen leerkrachten en ouders die persoonlijke interesses bij een kind met autisme te beperken. Dit inperken heeft vaak grote (negatieve) effecten. 

AutiAnker wil stilstaan bij de voordelen van persoonlijke interesses en hoe je ze kan inzetten om minder last te hebben van je autisme. 

School / werk

School of werk vormen voor veel mensen een grote last in hun leven. Het vraagt veel energie om een school- of werkweek door te geraken. AutiAnker brengt dit levensdomein mee in kaart. Welke aspecten van jouw school / werk vormen een belemmering op je autistische denken? En waar kan jij gaan inzetten om die belemmerende factoren te minimaliseren?

Vergroot je zelfinzicht

AutiAnker gaat met jou op zoek naar verbanden tussen je autisme en andere factoren uit je leven die je autisme beïnvloeden. 

Creëer je eigen ankerpunt

Met AutiAnker heb je altijd een ankerpunt vanwaar je kan vertrekken als het  moeilijker loopt. Je krijgt meteen een overzicht van die factoren waaraan je kan werken, of die je kan veranderen om weer meer in balans te komen. 

Activeer ook je netwerk

Dankzij AutiAnker kan je  gemakkelijk en concreet je netwerk inschakelen. Vaak heb je wel vrienden en familie die willen helpen. Maar hoe vraag je dat? Of, de hulp die ze bieden is eigenlijk geen hulp. 

AutiAnker geeft je de kans om een plan uit te werken waarbij je je netwerk kan inschakelen op een manier dat het je wél helpt. 

Praktische informatie

Start:

wordt verwacht voorjaar 2024

Ben jij er de volgende keer graag bij? Schrijf je dan nu in op de wachtlijst.


Waarom een online programma?

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het maken van afspraken en het bezoeken van nieuwe plekken vanwege de stress en overweldiging die ze kunnen ervaren.

AutiAnker biedt de oplossing door naar jou toe te komen, rechtstreeks in je mailbox.

Onze benadering is om de informatie stapsgewijs te verstrekken, zodat je niet overweldigd raakt door een overdaad aan informatie. Zo kun je het overzicht behouden en op een effectieve manier afspraken maken zonder onnodige stress.


Online maar niet alleen. 

 AutiAnker is een individueel groepsprogramma.
Je start samen met andere mensen met autisme. En stap je in de all-in module?
Dan kan je tijdens de Q&A momenten ook ervaringen uitwisselen. Samen weet je meer!

AutiAnker iets voor jou?

AutiAnker is helemaal geschikt voor:

 1. 1
  (jong)volwassenen met (een vermoeden van) autisme 
 2. 2
  Ouders van een kind met (een vermoeden van) autisme

AutiAnker is ook voor:

 1. 1
  Mensen die het programma samen met hun partner met autisme willen doornemen
 2. 2
  Professionals die het programma samen met hun cliënt willen doornemen

AutiAnker is er voor mensen met autisme die hun eigen autisme (of dat van hun kind) écht willen begrijpen. Niet alleen het autistische denken maar ook alle facetten daarrond!


Momenteel zijn de deuren van autianker gesloten.

Schrijf je hieronder in op de wachtlijst.
Meer lezen over autisme?

Volg jij mij al? 

Ben je er nog niet helemaal uit of AutiAnker iets voor jou is?

Stel me je persoonlijke vraag via een instagram PM of simpelweg hieronder.